top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverShelly Schops

Deze 4 pijlers vormen de basis behandeling voor gewrichtsproblemen


Meer dan 80% van de honden lijden vroeg of laat aan gewrichtsproblemen. Dit kan gaan van artrose, kruisbandscheuren, meniscusproblemen, gewrichtsontstekingen, heupdysplasie, elleboogdysplasie en zoveel meer.

Het behandelen van gewrichtsproblemen bij honden is belangrijk om de gezondheid en het welzijn van je huisdier te bevorderen.

Om deze problemen te behandelen, zijn er veel verschillende opties.


Maar er is maar één manier waarop je je hond maximaal kunt helpen: door het toepassen van de 4 pilaren:


De eerste pijler is pijnmedicatie. Deze kan in de vorm van pillen, vloeistoffen of injecties worden verstrekt. Pijnmedicatie doorbreekt het mechanisme in het lichaam waardoor pijn wordt veroorzaakt. Pijnstillers hebben enkel een gunstig effect als ze op korte termijn worden ingezet. Op lange termijn kan het lichaam te veel last krijgen van de nevenwerkingen van dergelijke medicatie.


De tweede pijler zijn de voedingssupplementen. Voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en kruiden kunnen het herstelproces van gewrichtsproblemen bij honden versnellen en versterkt de gezonde structuren binnenin het gewricht.

Supplementen kunnen ook helpen om het risico op gewrichtsproblemen te verminderen. Wanneer je dus te horen krijgt van je dierenarts dat je hond lijdt aan artrose of ander gewrichtsprobleem, is het aangewezen om levenslang supplementen te geven zodat verdere slijtage binnenin het gewricht kan beperkt worden. Een bijkomend voordeel is dat supplementen geen belasting geven op het lichaam en kunnen dus voor een zeer lange periode gegeven worden.


De derde pijler is fysiotherapie. Fysiotherapie kan worden gebruikt om kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren. Hierdoor versterken de spieren en gewrichten waardoor het lichaam veel beter 'tegen een stootje kan' en er minder snel stijfheid en pijn worden veroorzaakt. Bij GRIP geven we hier enorm veel aandacht aan en hebben we zelfs een speciaal ontworpen programma om deze patiënten zo goed mogelijk te helpen. In dit programma worden ook de baasjes begeleid en geïnformeerd over de problemen van artrose en andere gewrichtsklachten en leren ze zelf massagetechnieken aan om hun hond een kwalitatiever EN kwantitatiever leven te geven.


De vierde pijler is gewichtsmanagement. Omdat gewrichtsproblemen bij honden vaak voorkomen als gevolg van overgewicht, is het belangrijk om te proberen het gewicht van je hond te verminderen. Dit kan worden gedaan door een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging onder begeleiding van een fysiotherapeut.


Deze 4 pilaren vormen de basis behandeling van gewrichtsproblemen bij honden.

Enkel bij het toepassen van bovenstaande elementen, kan je ervoor zorgen dat je hond beter en langer zal leven. #gainmoreyears


128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page